Hogyan válasszunk sífelszerelést?

Te lennél az első, aki felavatja idén a maroshévizi sípályát? Ha tanulni és fejlődni vágyó síelő vagy íme néhány jó tanács. Tiszta lappal kezdj! Ha kezdő síelő vagy, akkor egy kezdőnek megfelelő feleszerelést kell választanod.

Sílécek

Egy kezdőnek könnyű és nem túl merev síléc kell, ami nem okoz gondot az irányításban. A mai lécek fő jellemzője a ''babapiskóta'' forma. Míg kezdőknél érvényes az a szabály, hogy rövidebb sílécet kell választani, haladók és profi síelők szinte bármilyen méretet kedvezőnek találhatnak attól függően, hogy milyen sebességre, ívre és hótípusra szeretnék használni lécüket. Széles piskótájú, íves sílécből rövidebb méretet érdemes választani, mert ezt a formát a rövid, gyors kanyarokra találták ki, így nem működik olyan jól hosszú méretnél. Kezdőknek ajánlott olyan léc mellett dönteni, melynek a hátulja nem túl széles, mert így a kanyar végén nem vezeti el azokat, akik még csak barátkoznak a carving alapjaival és inkább "lapján sodoratják" a lécet. A középen keskeny sílécek kemény talajon, jeges pályán működnek jól, és gyorsabb élváltást tesznek lehetővé, ezért a klasszikus pálya-síket így tervezték meg. A középen szélesebb sílécek stabilabbak és változatosabb terepre használhatók. A középen kifejezetten széles lécek pedig pályán kívül, szűzhóra, freeride-ra használhatók legjobban.

Síbot

Fogd a kezedbe a síbotot, a vége érintse a padlót. A felső- és alkarod egy 90 fokos szöget kell bezárjon.

Síbot hosszúságának kiszámítása: magasság(cm) x 2 / 3.

Síbakancs

Amikor síbakancsot választasz fontos a hajlítási index. Akár a sílécek esetében minél merevebb egy bakancs annál kényelmetlenebb. Figyelni kell arra is, hogy milyen anyagból készült a síbakancs, a kapcsokra különös tekintettel. A következő szempontok alapján érdemes sícipőt választani: méret, sítudás és testsúly, felhasználási terület. A méret esetében kiindulási pont legyen az utcai cipőméret, de pontosabb adat a talphossz milliméterben mért értéke, amit mondo point-ban (mp) tüntetnek fel. Ez legegyszerűbben otthon, a talp körülrajzolásával és a két legtávolabbi pont lemérésével kapható meg. Jó tanács: a próbát érdemes sízokniban elvégezni. Ha a hosszúság így rendben van, akkor a bélés visszahelyezése után fel kell venni a sícipőt, majd be kell csatolni. Becsatolt állapotban helyére kerül a sarok, és a lábujjak nem érhetnek hozzá elöl a béléshez. Jó tanács: Nem szabad a legerősebbre húzni! Könnyen megnyomhatja a lábat és rossz infót adhat a bakancs. Fontos a fokozatosság! A cipő megfelelő méretéhez hozzátartozik a lábfejszélesség is. A sícipőket különböző szélességben gyártják, így lehet keskenyebb és szélesebb modelleket találni. A cipőszélességnél fontos, hogy ne nyomjon oldalirányban, a lábujjakat ne szorítsa el, de ne is lötyögjön a lábfej. Amennyiben jó a hossz, tartja a bokát és megfelelő a szélesség, akkor el kell tölteni benne pár percet. Mondjuk fél órát. Ilyenkor ugyanis kijöhetnek még nem várt problémák. Például vádliban szorít, a bakancs nyelve kényelmetlen, vág... stb. Könnyű súlyhoz kevésbé kemény síbakancsot kell keresni, viszont a sítudás és dinamika növeli ezt a flexibilitási értéket. Kezdőknek puhább, haladóknak és sportosan, dinamikusan síelőknek keményebb flex indexű javasolt.Láb méret

Bakancs méret

32

20,5

33

21

34

21,5

34,5

22

35

22,5

36

23

37

23,5

37,5

24

38

24,5

39

25

39,5

25,5

40

26

41

26,5

42

27

42,5

27,5

43

28

43,5

28,5

44

29

45

29,5

46

30

47

30,5Sítábor